Tachometer Behaves bad

Die Mutter dieses Forums.
ronenfe
Profi
Profi
Beiträge: 71
Registriert: 26. Sep 2017, 00:30
Wohnort: Israel

Tachometer Behaves bad

Beitragvon ronenfe » 10. Sep 2019, 20:25

Does anybody know why my tach started to behave like that when I'm reaching high speed? it then stays like that or completely blank when I slow down.
https://www.youtube.com/watch?v=4ByfxKH ... pg5vr6HxgI

Benutzeravatar
takoda
Spezialist
Spezialist
Beiträge: 509
Registriert: 19. Mai 2016, 18:33
Wohnort: Wuppertal
Kontaktdaten:

Re: Tachometer Behaves bad

Beitragvon takoda » 11. Sep 2019, 07:01

Were you really running on low fuel or was your fuel meter misbehaving, too?

I would assume it's either a loose cable connection or broken cable somewhere, or your entire unit is faulty... When did this behaviour start? Did you do any repairs/disassembling prior to it? Is it only at high speeds (if so, at which speed approximately does it start) or also at high rpm in lower gear?
...still out here in the wind and rain ~ I look a little older but I feel no pain...
1998 XF650 ~ 2004 GS500F ... 4 life!!!
.::Snailie, die Schrauberschnecke::.

ronenfe
Profi
Profi
Beiträge: 71
Registriert: 26. Sep 2017, 00:30
Wohnort: Israel

Re: Tachometer Behaves bad

Beitragvon ronenfe » 11. Sep 2019, 08:08

Thanks, I think I found the cause of the problem but I need to investigate more.

The fuel was really low, it's not related, the gauge works fine.
I think the problem is that I overloaded the bike with too much accessories and the fog lights I have draw too much current, I connected all accessories to the Ignition fuse.
It seemed to happen also on High RPM, not only High speed.

ronenfe
Profi
Profi
Beiträge: 71
Registriert: 26. Sep 2017, 00:30
Wohnort: Israel

Re: Tachometer Behaves bad

Beitragvon ronenfe » 12. Sep 2019, 20:52

I disconnected the fog lights and connected the camera, temp and voltage gauge and usb charger to the tail fuse, but problem still remains. When I use high RPM it goes crazy.

Benutzeravatar
takoda
Spezialist
Spezialist
Beiträge: 509
Registriert: 19. Mai 2016, 18:33
Wohnort: Wuppertal
Kontaktdaten:

Re: Tachometer Behaves bad

Beitragvon takoda » 12. Sep 2019, 21:23

Did you check all the cable connections in the wiring harness?
...still out here in the wind and rain ~ I look a little older but I feel no pain...
1998 XF650 ~ 2004 GS500F ... 4 life!!!
.::Snailie, die Schrauberschnecke::.

ronenfe
Profi
Profi
Beiträge: 71
Registriert: 26. Sep 2017, 00:30
Wohnort: Israel

Re: Tachometer Behaves bad

Beitragvon ronenfe » 12. Sep 2019, 23:30

No. But it's strange that it works fine when I disconnect my accessories. Maybe I have a current leak somewhere because of them which affect the tacho. I will check.

ronenfe
Profi
Profi
Beiträge: 71
Registriert: 26. Sep 2017, 00:30
Wohnort: Israel

Re: Tachometer Behaves bad

Beitragvon ronenfe » 15. Sep 2019, 22:41

Looks like it still has the problem even without accessories. So I guess it is a bad connection to the ECU.